Katter och hundars betydelse för välmående och rehabilitering

 

I vårt samhälle strävar vi efter att må bättre och få ökad livskvalitet, och något som är på stark frammarsch är djurens betydelse för vård och hälsa. Att en hund eller katt är sällskap är det ingen som tvekar om, men hur stor betydelse de faktiskt har visar de beslut som tagits inom vården och rehabilitering idag att integrera sällskapsdjur på olika inrättningar och boenden.

Inom Sverige finns det ännu så länge inte så många vårdinrättningar och boenden som har sällskapsdjur. Jämför vi det med USA som har över 10 000 hundteam som åker runt till olika inrättningar så ligger Sverige klart efter. Men det blir fler och fler äldreboenden som har ett husdjur på avdelningen eller boendet, eller som får besök av ambulerande hundar.

Senior Woman Relaxing In Chair At Home With Pet Cat Smiling To Camera

Djurens effekt på människan

Trots högljudda protester från astma- och allergi föreningar angående pälsdjur på avdelningar så ökar antalet sällskapsdjur inom vården. Forskning har gjorts när det gäller äldreomsorgen och djur och det visar sig att medicineringen har minskat radikalt och det visar att stress, oro och känsloutbrott minskar hos dementa eftersom stresshormonet cortisol minskar. Både personal och boenden tycker att livskvaliteten har ökat och de känner sig gladare, nöjdare och mer tillfreds. Många äldre saknar beröring och något som frigörs vid det är lugn och ro-hormonet oxytocin, vilket minskar ångest och som även ger smärtlindring.

Anledningen varför djuren har denna effekt diskuteras men det är troligtvis av samma anledning varför folk skaffar sig ett husdjur: för att känna samhörighet, känna sig behövd och känna sig mindre ensam.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna är många och de positiva resultaten bekräftar att behovet finns men enligt vissa det är inte bara positivt. Som nämndes ovan så skapar det problem för allergiker, inte bara för boende utan för deras anhöriga som kan förhindras besöka dem på grund av allergi. Det finns även ökade risker för infektioner och även bett, det är trots allt levande djur som kan reagera instinktivt. Men de som har fått uppleva ambulerande besök av hundar och som lever med djur på boenden är enhälligt positiva till det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Yantra