Att köpa rasren hund eller katt

Det finns i dag hund eller katt i de flesta hem i världen. Många av de djur som finns i hemmen är blandraser av olika slag men det finns också renrasiga sällskapsdjur. I de allra flesta fall används de renrasiga djuren till avel men det finns så klart också undantag från detta. Men hur går det egentligen till att köpa en rasren hund eller katt?

Vad kostar ett renrasigt djur?

När man ska köpa en renrasig katt eller hund kan man ibland slås av de relativt höga priserna. När det gäller renrasiga hundar och katter kan priserna variera stort. En renrasig katt som har vunnit flera utställningar och har olika meriter kan ofta kosta närmare 20 000 kronor. En katt som bara är renrasig kan man ofta få för omkring 5000 kronor. Om det rör sig om en renrasig hund kostar den ofta omkring 10 000 kronor och om den har meriter inom agility eller utställning kan den kosta än mer. Ofta kan de allra dyraste hundarna vara sådana som både är renrasiga och som har bra meriter inom jakt. Ibland kan man behöva ta ett lån via Enklare eller någon annan låneförmedling för att ha råd att köpa sin hund.

Var hittar man sitt nya husdjur?

Om man vill finna ett renrasigt djur och man vill säkerställa att djur verkligen motsvarar rasstandarden kan det vara en god idé att kontakta till exempel Svenska Brukshundsklubben för hundar och SVERAK för katter. Här kan man finna uppfödare som riktar in sig på olika hundraser och det är också lättare för den blivande hundägaren att finna en uppfödare som verkligen är seriös och mån om att hundarna ska komma till rätt hem.

Man kan också söka efter renrasiga hundar och katter på olika annonssiter på Internet. Här är det lite mer osäkert eftersom man inte behöver vara godkänd som uppfödare för att kunna sälja sina hundar här. Som köpare bör man därför vara medveten om att risken finns att man blir lurad.

Fördelar med renrasiga djur

Det finns flera fördelar med att köpa just ett renrasigt djur. För det första kan man tjäna en del pengar på att sälja avkommor efter djuren. Man kan också åka på utställningar i Sverige och utomlands och med bra meriter kan man tjäna ytterligare pengar på kattungar eller valpar.

En annan fördel med att äga och köpa renrasiga djur är att man vet vad man köper. När man köper en blandras är det svårt att veta precis vilka raser och förfäder som finns i hunden och framtida lynne med mera är svårt att avgöra. Det är också mindre risk att hunden man köper har olika sjukdomar som debuterar sent i hundens liv. Detta har man genom bra avel ofta lyckats få bort från generna. Detta kan bespara de nya djurägarna mycket besvär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Yantra