Hundar och katter på landet

Har du drömmen om att bo i ett hus på landet? Det är det många som har, och de allra flesta på landsbygden har husdjur och djur. Hundar och katter brukar finnas på varenda gård, och även om det inte är en hel gård du vill ha så kanske du vill ha gott om avstånd till grannarna och nöjer dig med ett hus utan gård eller en avstyckad gård. Här behöver du tänka till när det gäller dina husdjur.

Här kan du läsa om vad du behöver tänka på och ta hänsyn till med husdjur på landet.

Katter

Katter finns som sagt att hämta så gott som gratis i varenda ladugård. Det finns ett överflöd av mer eller mindre förvildade katter och kattungar, och ofta vill lantbrukaren endast bli av med dem. När du har plockat hem en kattunge eller planerar att släppa ut din egen katt i det nya huset på landet är det bra om du tar ut den i sele och koppel först så den lär sig var den bor. Den kanske kan vara en innekatt helt och hållet?

En katt är en effektiv liten jägare så smågnagare lever farligt. Så gör även fåglar och till viss del större gnagare som harar. Det är inte helt självklart att det är lagligt att släppa ut sin katt vind för våg. Hundar och katter lyder nämligen båda två under lagen om tillsyn över hundar och katter som riksdagen har utfärdat. Varken hund eller katt får hållas så att de sprider olägenhet eller orsakar skada, får inte riva, skada eller störa vilt och endast springa lösa i naturen under vissa former och vissa tider av året. Du kan inte hindra din katt från att skada, riva eller störa vilt. Du kan inte hindra katten från att bajsa i grannens ungars sandlåda heller, eller kissa på deras sittdynor på altanen. Det står också i lagen att hänsyn till djurets natur måste tas. Så var går gränsen? Hur mycket får katterna härja loss ute i naturen och hur många småfåglar får de ta?

Se även till att kastrera katten så det inte föds fler oönskade kattungar.

Hundar

Hunden får absolut inte springa lös och härja vilt vare sig du bor i stan eller på landet. Det råder koppeltvång under delar av året också. Har du en hund som drar efter vilt eller inte kommer på inkallning kan det vara en god idé att hägna in tomten med ett rejält och högre staket så att hunden ändå kan ha en yta att springa på. Det blir mycket lättare att hålla reda på hunden om tomten har staket ifall treåringen skulle råka öppna ytterdörren i all välmening och tycka att hunden ska gå ut och leka.

Vare sig du ska ha en slåtterbalk till en multimaskin eller en bilbur eller hundgård till hunden så hittar du det hos Kellfri. Har du nöt eller andra kreatur på gården hittar du även gott om tillbehör till dem också. Att surfa förbi Kellfri är alltid värt några minuter av din tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Yantra