Hundar och katter – naturliga fiender?

”Som hund och katt” är ett uttryck som kan användas för att beskriva att två människor verkligen inte kommer överens med varandra. Även om hundar och katter visserligen instinktivt reagerar aggressivt och antagonistiskt om de stöter på varandra i det fria, finns det inte något som säger att hundar och katter inte kan komma överens med varandra, under rätt omständigheter. Hundar och katter som har växt upp tillsammans har till exempel ofta vänskapliga relationer till varandra.

Bilden av hunden och katten som fiender har vidmakthållits i människans kultur under lång tid. I Fam Ekmans barnbok Kattens Skrekk från 1992 beskrivs till exempel hur en katt som besöker ett museum upptäcker att alla kända målningar, som Mona Lisa och Venus de Milo, har bytts ut mot parodimålningar av originalen, med hundar istället för människor. Den enda målningen som inte har bytts ut är Skriet av Edvard Munch, som symboliserar kattens skräck när den möts av så många hundar.

Två upprepningar av tropen att hundar och katter är fiender från filmen och tv:ns värld är den amerikanska tecknade serien CatDog och filmen Cats & Dogs, från 1998 respektive 2001. I den tecknade serien får tittarna möta en varelse vars ena ände är huvudet på en hund, och andra ände är huvudet på en katt. Många skämt i serien går ut på skillnader i hundens och kattens personlighet, som ofta resulterar i jagande och springande. Cats & Dogs spelar ännu tydligare på antagonismen mellan hundar och katter, då filmen handlar om ett fullskaligt krig mellan de två djurarterna.

Om man äger både en hund och en katt, som man har uppfostrat att komma överens, har man dock glädjen att kunna motbevisa alla fördomar som finns om hundar och katters relation i film, böcker och tecknade serier. Då kan man i lugn och ro påta i sitt växthus, läsa en bok, laga mat och göra alla andra saker i ens vardag utan att oroa sig för sina husdjurs välmående, eftersom de tar hand om varandra – trots att de är hund och katt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Yantra