Blodgivare bland djur

 

1999 startades den första blodbanken för djur i Helsingborg. Precis som människor som är blodgivare bidrar till att rädda en medmänniska i nöd med sitt blod, samma viktiga funktion har katterna och hundarna som ger blod för att bidra till att en annan individ överlever.

veterinarian hugging German Shepherd dog

Det finns ett flertal sjukhus som bedriver denna verksamhet och den är strikt reglerad precis som på human sidan. Vad som styr hur mycket blod som djuret får ge är dess storlek och art. En hund kan lämna någonstans mellan 4 till 5 deciliter blod om den är i medel eller större storlek. En katt kan bara lämna cirka en halv deciliter.

För både katt och hund gäller att de undersöks av veterinär och deras blodvärden kontrolleras innan de får lämna blod. Hela proceduren tar mellan 5-10 minuter. Tyvärr är det begränsat hur länge blodet kan lagras vilket innebär att det behövs blodgivare som kan komma om akut när nöden kräver det. Kattens blod kan enbart lagras som helblod och det görs i 1-6 grader Celsius, men kan bara lagras i en månad. Hundars blod kan däremot delas i fraktioner och därför kan det förvaras både som fryst plasma eller som nedkylt helblod.

Blodgrupper

Katter har 3 olika blodgrupper A, B och AB. Den vanligast förekommande är A, B är vanligt hos vissa raser medan AB enbart finns hos 1-2 procent av katterna.

Hundar däremot har 13 olika blodgrupper som veterinärer känner till och utav dessa 13 är DEA 1.1 den viktigaste eftersom de flesta hundar har den. Intressant är att alla hundra som inte har denna blodgrupp kan ge blod till alla hundar, de kallas universalgivare.

Kriterier för att vara blodgivare

Gemensamt för både katt och hund är att de självklart måste vara friska, ej mottagit en blodtransfusion, vara lätt att hantera och vara lugn, ej vara importerade eller rest utomlands. Sen finns det givetvis raskrav angående vikt där katt måste väga minst 4,5 kg och hunden minst 27 kg. Katten ska vara innekatt i åldern 1-5 år, aldrig fått ungar och vara vaccinerad mot kattsnuva och kattpest.

När det gäller hunden måste ska den vara någonstans mellan 1-4 år när den ger blod första gången. Den måste vara id-märkt och är det en tik får hon inte vara dräktig eller en parning inplanerad. Hunden måste kunna ligga stilla och på sidan i 5 till 10 minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Yantra